Jubileumdag van Machteld Bakker werd een kraker

22/11 – We gaan nog even terug naar het St Maartenscollege in Voorburg waar docente Machteld Bakker (MAVO-Nederlands) haar 40-jarig onderwijsjubileum vierde, zoals eerder op Voorburg Insite te lezen was. Tijdens de luisterrijke bijeenkomst viel haar een staande ovatie ten deel nadat zij met alle denkbare lof was overgoten. De schets van haar leraressenleven ging van de ene anekdote over in de andere. Een oud-biologieleraar noemde haar als collega het ‘kippetje van toen’, de rector prees haar bijzondere klasse door de jaren heen met superlatieven en een inmiddels tot Wageningen-professor gekomen oud leerlinge herinnerde Machteld Bakker zich met wie zij lief en leed had gedeeld. Wat valt aan dit alles nog toe te voegen? Deze feestdag werd een kraker. Machteld zelf onthulde op haar zo typerend beeldende wijze het geheim van haar entree op het Maartenscollege. Terwijl de toenmalige katholieke rector Kroese, grote sigaren rokend en wel, het sollicitatiegesprek voerde en even de kamer uitging om iets op te halen, zag Machteld haar kans schoon een vervelend afgezakte panty (en al wat daar bij hoort) op te halen. De rector bleef echter minder lang weg dan zij dacht en trof haar in half acrobatisch pose aan. Machteld werd meteen aangenomen, mede door dringende noodzaak. Voor al haar prestaties door de jaren heen kreeg zij nu van de huidige rector Veraart een onderscheiding: lid in de orde van St. Maarten! Dit schooljaar maakt Machteld Bakker nog af, daarna verlaat zij de school waar zij, samen met haar man Jaap, mateloos met hart en ziel aan verknocht is. Daar horen we in 2012 nog zeker meer van. De foto rechts is gemaakt door Machtelds collega Paul Griffioen.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.