Tien miljoen voor Stationsplein, nul cent voor presentatie

23/11 – Nog een paar weken en het is gedaan met tramlijn 10 van en naar het Stationsplein. Er zijn te weinig passagiers, zegt de HTM, opheffen dus die lijn. Protest of niet, volgens het laatste bericht wordt 12 december de uitwuifdatum. Maar de rails blijven liggen, voor het geval dat er misschien ooit vanuit de nieuwe Binckhorst weer een tramlijn naar het Station Voorburg nodig blijkt. Of dat een bruidspaar een partytram van de HTM huurt en deze naar Hofwijck dirigeert om daar het ja-woord te geven. En wie weet zien we hier nog wel eens zo’n oude blauwe tram verschijnen bij een of ander jubileum. Ook de trammasten met bovenleidingen blijven daartoe in tact. Maar het spoor van lijn 10 loopt op het te bouwen OV-knooppunt dood en verandert snel in roestig ijzer. Wel beter dan weer opnieuw beginnen.

Op de tekening hierboven staat lijn 10 er nog wel, maar de vijvers zijn verdwenen. Volgens de planning rond de herinrichting OV-knooppunt worden die op korte termijn opgeruimd om er voetgangersgebied van te maken. De herinrichting kost 10 miljoen euro, veel geld dat nagenoeg geheel via Haaglanden van het Rijk komt. De gemeente spijkert ook een beetje bij. Volgens wethouder Van Ostayen gaat het er echt allemaal prachtig uit zien. ‘Nieuw Voorburg, alles nieuw’, zegt hij. Gisteravond lagen tekeningen van hoe het wordt ‘ter inzage’ in de Voorhof. De presentatie van dit project van 10 miljoen was ronduit slecht. Je zag het de parate voorlichtingsambtenaar Ben van Vliet denken. Intussen bogen Voorburgers zich over de schetsen en gaven elkaar uitleg over strepen en arceringen. Wel zoekplaatjes voor de meesten.

Notaris Mr Richard Dom met een kantoor aan de belendende Zwartelaan, kon er moeilijk wijs uit worden en stapte rechtstreeks op de wethouder af voor nadere uitleg. Dat hielp enigszins. De aannemer was eveneens stand by om vragen te beantwoorden. Ook de zijdelings bij het OV-knooppunt betrokken wethouders Mijdam en Houtzager kwamen even binnen. Ja, een mooi project, vonden ze. Een bewijs dat het echt niet alleen Leidschendam is waar voor deze gemeente de klok slaat als het om vernieuwing gaat, zoals de volksmond wil. Neem nu de net geopende mooie Parkweg, die werd gefinancierd met ‘Leidschendams geld’. Daar is de aanleg van een of andere rotonde niet doorgegaan en dat geld werd overgeheveld naar Voorburg om de Parkweg in een nieuwe jas te steken. Verdorie toch, Voorburg mag dus best wat blijer zijn!?

Dan de tegelmuur onder het viaduct langs The Village tussen Westeinde en Herenstraat. Die wordt in januari beschilderd met tekeningen gerelateerd aan vader en zoon Huygens en hun leven in Hofwijck. We hebben het o.a. over sterrenkijkers, planeten en het slingeruurwerk. Die muur wordt veelkleurig aangelicht. De gemeente heeft hiervoor de kunstenaar Geert Mul in de arm genomen. De meningen over de beschildering lopen uiteen, zo viel te bespeuren, maar het geheel zou wel met volle instemming van Museum Hofwijck en stichting ‘Mooi Voorburg’ akkoord zijn. Enkele bestuursleden van de stichting fronsden de wenkbrauwen. De Voorburgse historicus Cees van der Leer is gevraagd hierover te oordelen. Zijn eerste reactie was dat de beschildering nog niet helemaal verantwoord en voor uitvoering rijp is.

Tenslotte enkele buurtbewoners. Mevrouw Lamb vindt de ‘Oostduitse’ gele windvaan op het Stationsplein nog altijd ontsierend. Voor haar veel liever daar het standbeeld van vader en zoon Huygens dat nu verloren in park Vreugd en Rust staat. Maar dat schijnt ijdele hoop te zijn. Henry van Geffen (rechts) in discussie met een Voorburgse oud-schooldirecteur, denkt ‘als leek’ dat het wel goed komt met het Stationsplein. ‘Maar je moet veel weten om te begrijpen wat er precies gebeurt’, zegt hij. ‘Ik mis informatie over de bussen die hier gaan stoppen. Er zouden toch ook buslijnen opgeheven worden?’. Hoe dan ook, er is nog een taak weggelegd wat de project-informatievoorziening betreft, hopelijk wel even helder als de grote borden die straks op dit plein de aankomst- en vertrektijden digitaal aangeven.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.