Chocolade borstplaat: Tante Leen deelt keukengeheim

25/11 – Een Voorburgs proefpanel onder leiding van Voorburg Insite heeft de ‘enige echte chocolade-borstplaat van Tante Leen’ getest. Alhans met die inslag vond de uitnodiging plaats om eerst te proeven en dan te geloven. Tante Leen is een zeer bijzondere vrouw als het om keukengeheimen gaat. Geheimen die zij al enkele generaties deelt in een kleine kring van bekenden. Op naar Tante Leen dus in het oude centrum van Voorburg. Zij wenst nadrukkelijk zelf niet in beeld te komen, want het gaat om de borstplaat en niet om haar. We waren er getuige van hoe zorgvuldig zij 500 gram suiker, een deciliter melk, 35 gram roomboter en 30 gram cacao samenvoegde. ‘Niet meer en niet minder’, was haar gebiedende benadering. Tante Leen deed de ingredienten in een steelpan, zette die op een klein zacht pitje en liet het geheel 30 minuten, voortdurend goed roerend, tot een dikke massa smelten. De zoete geur komt je, nauwelijks bedwingbaar, tegemoet.

‘Mocht die massa op het oog te dik worden doe er dan een beetje melk bij’, tipte Tante Leen. De borstplaatvormpjes, zoals hartjes en bloemen, werden door haar goed ingesmeerd met boter en die kwamen keurig uitgelegd op een stuk aluminiumfolie te liggen. En toen gebeurde het. De stroperige chocolademassa werd zorgvuldig uitgegoten in de vormpjes (‘niet laten borrelen anders komen er gaatjes in de borstplaat’) om te laten afkoelen. Tante Leen: ‘Bewaar de borstplaat in een gesloten doos, want uitgedroogde borstplaat smelt niet meer op de tong’. Na deze aandachtige ontleding van haar keukengeheim volgde de smakelijke proef op de som. Ogen dicht en laat de smaakpapillen verder hun werk doen. Ons overkwam het gelukzalige gevoel van een warme deken in de vrieskou. En nu beste lezers, schort aan en doe een serieuze poging Tante Leen met haar onovertroffen borstplaat te evenaren. Aanbevolen door het Sinterklaasproefpanel. Wat een tante deze Leen en haar Zelfrijzend Kookboek anno 1900. Zo wordt een mooie traditie in ere gehouden.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.