Verhaal rond Voorburgse kerstboom krijgt landelijk aandacht

Zie ook de op 29/11 toegevoegde reactie op dit bericht: PENNY PINCHERS!

28/11 – De locale berichtgeving over het gemeentelijk gehannes rond de jaarlijkse kerstboom uit Hranice krijgt nu ook landelijk aandacht. Weekblad Elsevier bereidt hierover een artikel voor waardoor heel Nederland in december kan meelezen hoe je een aardige traditie om zeep helpt. Uiteraard met dank aan de coalitie van VVD/CDA/PvdA/D66. Toen Frans van Veen, voorzitter van de werkgroep Hranice-Voorburg, hoorde dat hij met zijn kerstboom de boom in kon, schoot Van Veen, als door een wesp gestoken, uit zijn slof en reisde direct naar Hranice af. ‘Daar bleek het verhaal anders in elkaar te zitten dan de gemeenteraad werd voorgehouden’, zegt hij. ‘De mensen in Hranice stonden met hun oren te klapperen, zij wilden helemaal niet van het initiatief af zoals hier is verkondigd’. Van Veen ging om zoek naar sponsors, die symphatieke steun toezegden voor het transport, de hijskraan en de verlichting. Door zijn actie komt die kerstboom er dus toch, ook al is er nog geen 100% dekking van de kosten. Het zou wel eens de grootste kerstboom van Haaglanden kunnen worden. In Tsjechie maakte de boom in de koude oorlog deel uit van een camouflagebos rond een Russische rakettenbunker. Samen met de houtvester van Hranice koos Frans van Veen de boom uit. Hij blijft daar welkom, ook volgend jaar voor de dan 10e kerstboom die naar Voorburg komt.

De gemeente weigert categorisch er aan mee te betalen en wil zelfs nog voor een te verlenen vergunning geld zien. Dit geeft het geheel zo’n bizar karakter dat Elsevier erop gedoken is. Een verslaggever van het weekblad (links op de foto) kwam naar Voorburg en liet zich bij de ‘plaats des onheils’ informeren door Frans van Veen. Naar ons is medegedeeld komt ook het raadslid Frank Rozenberg (Gemeentebelangen) aan het woord. Deze had over de kerstboom vragen gesteld, hetgeen leidde tot een stevige aanvaring met de burgemeester, die overigens door Elsevier eveneens om commentaar gevraagd zal worden. Op dinsdag 6 december om 08.00 komt de 13 meter lange spar rechtstreeks uit Tsjechie in Voorburg aan om op donderdagmiddag 8 december om 17.00 uur te worden ontstoken. Leerlingen van de Lusthofschool komen kerstliedjes zingen en het kerstmannenkoor van St Ceacilia heeft ook al toegezegd van de partij te willen zijn. Daarna is er voor iedereen warme chocolademelk of een glas gluhwein in De Voorhof. Overigens heeft Frans van Veen het banknummer 520301498 van de Werkgroep Stedenband opengesteld voor bijdragen uit de burgerij of van bedrijven die deze Voorburgse traditie ook in stand willen houden. ‘Een mooi historisch centrum als Voorburg kan toch gewoon niet zonder zo’n kerstboom’, zegt hij.

29/11 – REACTIE van lezer en oud-Voorburger Antonius Willers uit Canada: ‘Oud-burgemeester Nederbracht (1945) draait zich om in zijn graf bij het gedrag van de Burgerraad van zijn Voorburg! Schaamte voor PENNY PINCHERS van de gemeente’.

1/12 – REACTIE van Martien van den Berg: ‘Het is inderdaad van de zotte, dat de Gemeente Voorburg géén financiële bijdrage meer wil doen aan de traditie van de kerstboom in het centrum. Er zijn voor dit kleine bedrag wel andere bezuinigingen te bedenken’.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.