Oud stadswapen Voorburg op wegwijzers geweerd

29/11 – In gouden letters de weg gewezen worden door het beschermde dorpsgezicht van Voorburg. Dat is mooi en staat er aan te komen met de plaatsing van borden zoals we die ook zien in hartje Den Haag. De eerste van een reeks wegwijzers komt te staan in de Herenstraat. Het plan is om daar in januari mee te beginnen. Maar welk symbooltje komt er bovenop die wegwijzers te staan? Den Haag koos terecht voor een ooievaartje, zoals de foto toont. In Voorburg zou je dus denken aan het karakteristieke burchtje van het oude stadswapen zoals ook in de titel van Voorburg Insite te zien is. Maar nee, dat ligt sinds de fusie met Leidschendam hyper gevoelig. Vooral geen oude stadskenmerken van Voorburg meer, is de opvatting van het College, want Voorburg als gemeente bestaat niet meer. Dus ook geen burchtje als historisch gegeven van ‘stadsdeel’ Voorburg. Maar wat dan wel op die wegwijzer? Het symbooltje wordt een neutraal wandelend figuurtje waar je alle kanten mee uit kunt. Dat kun je niet als iets bijzonders of unieks van Voorburg noemen. Een gemiste kans. Veel Voorburgers zullen dat opnieuw heel spijtig vinden en hier zal het laatste woord ook niet gezegd zijn. Wat haalt dit College zich toch niet allemaal weer op de hals? Misschien dat een aantal raadsleden raad weet met dit onderwerp.

REACTIE 29/11 E. van Alderwegen: ‘Nog even en Voorburg is helemaal van de kaart verdwenen’.

REACTIE 30/11 H. Blankespoor: ‘Veel inwoners van Voorburg hoor je tegenwoordig zeggen dat “vroeger alles beter was”. Het college van B&W doet er alles aan deze uitspraak waar te maken’.

REACTIE 30/11 Rob L: ‘Ik roep het nog maar eens een keer. Door dit college zal Voorburg met als zijn historische elementen van de kaart verdwijnen. Zelfs de naam verdwijnt. Denk daar maar aan bij de verkiezingen. De fusie bleek toch een addertje te hebben met dit college’.

REACTIE 2/12 Kees Verbeek: ‘In een reactie op het bericht op Voorburg Insite over de nieuw te installeren bewegwijzering in het Beschermd Dorpsgezicht van de voormalige gemeente Voorburg, wil ik als Voorzitter van de Stichting Mooi Voorburg “enige nuance” aanbrengen. De stichting Mooi Voorburg is over dit onderwerp al geruime tijd in gesprek met het College van B&W en een definitieve beslissing over wat er op de wegwijzers zal worden aangebracht is (nog) niet genomen. Dit soort publicaties belemmeren een constructieve relatie met het gemeentebestuur en de stichting, die beiden hetzelfde doel nastreven: Het mooi maken en houden van de historische dorpskern van de voormalige gemeente Voorburg’.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.