Kerstboom uit Hranice ondanks alles weer bij Oude Kerk

6/12 – Voorburger Frans van Veen die spontaan het roer overnam toen de gemeente bekend maakte geen cent meer in de jaarlijkse kerstboom te willen stoppen, is een gelukkig man. Vanochtend kwam ‘zijn’ kerstboom uit de Tsjechische zusterstad Hranice aan bij de Oude Kerk. Hij had hem daar zelf in oktober uitgezocht. ‘Het is de mooiste boom die we tot nu toe hier hebben gehad’, zegt hij verheugd. Ook omwonenden zoals mevrouw Anita Streefland die vanuit haar woning in de Herenstraat deze ‘luchtfoto’ van de boom maakte is blij. ‘Iedereen gaat hier de hele maand weer van genieten’. Daarmee is niets teveel gezegd, weten velen inmiddels.

De boom is bovendien groter dan ooit: maar liefst vijftien meter, de grootste van Haaglanden en inmiddels zo’n beetje de trots van Voorburg na de hardnekkige weigering van de gemeente het initiatief te ondersteunen. Velen spreken daar schande van. De gemeente houdt het op bezuinigingen. In de aanloop naar de komst van deze circa 30 jaar oude den, laaide bij veel Voorburgers de boosheid daarover op. Dankzij een sponsor kon een deel van de kosten gedekt worden, maar Van Veen is nog niet uit de kosten. Na diverse publicaties komen op rekening 520301498 van de Stedenband Hranice-Voorburg kleine, maar fijne bedragen binnen. ‘Dat ontroert. Gewoon fantastisch’.

De boom moest vanochtend wel een meter ingekort worden om hem in de speciale stalen koker op het plantsoen van de Oude Kerk te verankeren. Dat was op zich al precisiewerk vanuit een grote hijskraan. Wijkbeheer was met vier auto’s en zes man aanwezig om de helpende hand te bieden, terwijl Van Veen zelf vier man had geregeld om assistentie te verlenen. Hij moet er niet aan denken dat de mankracht van wijkbeheer wordt doorberekend, boven de kosten die de gemeente vergoed wil zien voor twee vergunningen. ‘Dat muisje krijgt dan nog een vet staartje’, is Van Veens’ commentaar. Twee ervaren mensen van wijkbeheer dragen vandaag en morgen zorg voor het aanbrengen van de lichtjes. Onder leiding van Tom is dat in goede handen.

De komst van deze boom naar Voorburg is inmiddels ook de landelijke media niet ontgaan. Het weekblad Elsevier van deze week besteedt er aandacht aan. In de gemeenteraad van vanavond zal er vermoedelijk ook nog over gesproken worden. Donderdagmiddag om 17.00 uur worden de lampjes ontstoken. Ondanks alles heeft Frans van Veen het gemeentebestuur uitgenodigd om daar bij aanwezig te zijn. Dominee Sterrenburg is bereid gevonden om de officiele handeling te verrichten. In de afgelopen negen jaar gebeurde dat door de Tsjechische ambassadeur, de burgemeester of een wethouder. Hoe dan ook, de traditie van de kerstboom blijft overeind dankzij Voorburger Van Veen. Zie ook de filmpjes. Klik op IMG 1668 en dan op ‘attachment’.
IMG_1668
IMG_1689

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.