Gemeente: Definitief geen burchtje op Voorburgse wegwijzers

7/12 – Wel burchtje, geen burchtje. Veel Voorburgers zit het hoog dat de gemeente niet van plan is om de burcht van hun stadswapen op de wegwijzers te zetten die in het historische centrum geplaatst gaan worden. Het wil er bij de gemeente maar niet in dat het burchtje een symbool van ware Voorburgse identiteit is. Het onwrikbare standpunt van de gemeente is dat Voorburg gewoon niet meer bestaat. ‘Het is een stadsdeel van Leidschendam-Voorburg en die gemeente heeft een eigen stadswapen’. Daarmee houdt de gemeente de oren en ogen dicht voor de emotionele beleving van oudsher dat Voorburgers niets met Leidschendammers hebben en andersom. Zo goed Stompwijkers ook niets met Leidschendammers hebben, laat staat met Voorburgers. En dat zal zo blijven. Leidschendam-Voorburg-Stompwijk is een technisch bestuurlijke eenheid. En verder geen franje graag met symbolen en identiteitsgedachten……

In de gemeenteraad, die in deze krampachtige coalitie van VVD/CDA/PvdA/D66 voor het merendeel bestaat uit Leidschendammers, kwam het burchtje gisteravond aan de orde tijdens een interpellatie van partij Gemeentebelangen. Fractievoorzitter Hans Peter Klazenga toverde tot ieders verrassing een zwarte houten paal te voorschijn waarop een fraai gouden burchtje bevestigd was. ‘Kijk, zo zouden de nieuwe wegwijzers in Voorburg er uit kunnen zien’, zei hij. ‘Dat is toch bijzonder aardig en het hoort helemaal bij Voorburg’. College- en raadsleden reageerden niet of nauwelijks. Het PvdA raadslid Brussaard zag er de symboliek nog wel van in, maar maakte er verder geen punt van. Wethouder Peter van Ostaijen (CDA) zei dat de wens voor het burchtje hem al lange tijd bekend is. Wat hem betreft wordt het, zoals het College reeds besloot, een algemeen ANWB-wandelaartje dat op de wegwijzers komt. ‘Daarvoor is reeds alles in gang gezet en daarmee gaan we verder’, aldus de wethouder die helderheid verschafte.

En het hartstochtelijke pleidooi dan van stichting ‘Mooi Voorburg’ voor het burchtje? Voorzitter Kees Verbeek meldde VI gisteren dat die mogelijkheid er nog steeds is. ‘Nee hoor”, zegt de wethouder. ‘We hebben de voorzitter al in oktober ons standpunt per brief bekend gemaakt. Daarin is duidelijk gesteld dat er geen burchtje op de paal komt’. Hoewel dat vorige week ook reeds als feit op Voorburg Insite stond, werd dat door Verbeek als ‘volstrekt onjuiste berichtgeving’ betiteld en benadrukte hij in spoedgesprek met de wethouders Heleen Mijdam en Van Ostaijen, dat ‘Mooi Voorburg’ daar niets mee van doen had. Is er misschien een alternatief voor het burchtje als toch iets typisch Voorburgs op de wegwijzer? Van Ostaijen: ‘Daar wil ik best met ‘Mooi Voorburg’ over praten, zij het dat ze dan ook alle kosten moeten betalen’. Een alternatief zou kunnen zijn het voormalige huis van Huygens, kasteeltje Hofwijck.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.