GBLV op zoek naar een nieuwe partner

1 december – Het is de eerste keer dat een college in Voorburg, maar ook met een lokale partij aan het hoofdroer, vastloopt en uiteen spat. Goed voor een historisch tintje. Er was echter geen houden meer aan. Kennelijk bleek uit geheime stukken die raadsleden afgelopen vrijdag van het college ontvingen, dat ‘de schade’ rond het project Duivenvoorde nog groter bleek dan al bekend was. Dat moet ook de druppel geweest zijn die de emmer deed overlopen en voor GBLV genoeg om het vertrouwen in de VVD op te zeggen naast het beschikbaar komen van een alternatief plan voor Duivenvoorde. Een kwestie van timing en een tactische reden voor GBLV de knuppel niet eerder in het hoenderhok te gooien. Er moest eerst het nodige veilig gesteld worden.

Hoe gaat het nieuwe college eruit zien? Joost mag het nog even weten. Een vraag waarvoor de eerste beantwoording bij Gemeentebelangen (GBLV) als grootste partij ligt. Met wie wil GBLV verder nu de VVD voor hem heeft afgedaan? En wie wil met de GBLV? Hier en daar wordt al ‘gesolliciteerd’, o.a. door GroenLinks. D66 zal voor GBLV het probleem niet zijn. Meeste kans van slagen lijkt een combinatie met het CDA. Misschien eerder op praktische en politieke gronden dan dat GBLV en het CDA elkaar van nature nauw aan het hart liggen. Een kans voor jong CDA-talent om mee te gaan sturen? Er wordt al een beetje op het gaspedaal gedrukt.

Hoe dan ook, het blijft een kapitaal gegeven voor GBLV om zo snel mogelijk een ander college te vormen waarmee liggende plannen tot uitvoering kunnen komen. Vooral de nieuwe situatie vanaf 1 januari speelt daarbij mee. De PvdA benadrukt al dat er wel snel een nieuw college moet zijn, omdat de gemeente op 1 januari de verantwoordelijkheid krijgt voor jeugdzorg, langdurige zorg en de Participatiewet. ‘Het mag niet gebeuren dat er straks mensen die zorg nodig hebben tussen wal en schip gaan vallen omdat er geen college is’! aldus de PvdA. GBLV kan zich niet permitteren daarvoor geblameerd te worden.

Ook Philippine Hohage van de fractie Hohage hamert eveneens op snelheid van handelen. ‘Nu er voor onze inwoners vóór 1 januari nog zulke zware besluiten moeten worden genomen, ligt de uitvoering ervan door het opblazen van het college vrijwel stil’, zegt zij. ‘Het college kan nu geen uitvoering meer geven aan besluiten van de raad. Onze inwoners die zorg nodig hebben moeten deze per 1 januari kunnen krijgen’. Het betekent extra druk op de ketel. Stuurmanskunst bij GBLV is dan ook geboden en die zal heel kritisch gevolgd gaan worden.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.