Het ontbrak de stille VVD aan munitie en had geen troef

10 decemberWat bezielde de VVD-fractie om gisteravond tijdens het raadsdebat Duivenvoorde niet ongenadig uit te pakken tegen de GBLV en diens voorman wethouder Frank Rozenberg? Een vraag die je je zou kunnen stellen nu de GBLV de VVD politiek heeft weggezet, uitsluit bij de vorming van een nieuw college en de VVD ook nog eens wethouder Heleen Mijdam de laan uitgestuurd zag worden. Hoe bestaat het dat de VVD niet alles uit de kast haalde om de GBLV met tenminste gelijke munt terug te betalen, een motie in te dienen met de eis tot vertrek van Rozenberg of desnoods het hele College geblameerd te krijgen voor een gezamenlijk falen. Het ontbrak de VVD aan munitie en had geen troef in huis. Dat kan je toch niet overkomen.

Gisteravond leek het er even op dat de VVD zich zou gaan revancheren. Fractievoorzitter Astrid van Eekelen vroeg een kwartier schorsing om bij de Raad terug te komen met de magere mededeling dat wethouder Rozenberg ‘aangeschoten wild’ is. Slappe hap, vinden wij. Had de VVD dan werkelijk niets explosiefs in huis om de Raad alsnog in opperste verbazing te brengen en het debat alsnog in liberale richting te krijgen? Kennelijk niet. Dat ‘aangeschoten wild’ is feitelijk niet meer dan een gevaarloos rotje, nee het had een duizendklapper moeten zijn! Nee, het bleef stil.

Waarom kon Rozenberg dan toch overeind blijven? GBLV kan niet het patent op de waarheid hebben, maar de wethouder had voor de meesten een transparant verhaal, boog herhaaldelijk voor gemaakte fouten, beloofde beterschap als grootste partij en kreeg riant het voordeel van de twijfel. Dat lag anders bij het opstappen van Heleen Mijdam tegen wie een motie werd ingediend en waarin de Raad haar het voordeel van de twijfel onthield. Unfair of niet, ook toen heeft het ons verbaasd dat de VVD-fractie daar – met kromme tenen – genoegen mee nam. Als Mijdam als wethouder al het veld had moeten ruimen dan niet zonder haar als fractie luid en duidelijk in bescherming te hebben genomen. Ook dat was niet het geval. Gebroken verliet zij de raadzaal.

Wij vinden dat de VVD de rol van katvanger binnen de gemeentelijke constellatie niet past. Maar dat mag je je dan ook niet willen laten aanleunen, al dan niet mede door het knopen tellen van andere partijen die ook verder moeten. Toch ging het zo. Anderhalve week geleden stond oud CDA-fractievoorzitter Theo Schmitz met een bord bij Huize Swaensteijn staan met de tekst: College opstappen en wegwezen. Vind daarvan wat je ervan vindt, maar was daarvoor – gezien het ontstane miljoenenverlies van Duivenvoorde en de gedeelde verantwoordelijkheid daarvoor – niet enige spontane aanleiding? Het college zit er nog. Met het zicht op de Statenverkiezingen in maart zal de VVD zich op een of andere manier publiekelijk moeten herstellen. Een hele opgave.    

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.