Standaardwerk ‘Huygens’ Hofwijck’, het complete verhaal

27 november – De opening van ‘Het Nieuwe Hofwijck’ mag natuurlijk een gedenkwaardig moment in Voorburgs geschiedenis zijn, het gisteren bij die gelegenheid uitgekomen boek ‘Huygens’ Hofwijck’ is er een van blijvende betekenis, tastbaar en in huis te halen. Astronaut André Kuipers neemt daar in zijn voorwoord een vanzelfsprekend voorschot op: ‘Het verhaal van Hofwijck, Constantijn en Christiaan Huygens’, zegt hij ‘ moet blijvend worden verteld’. En juist dat historische verhaal, nu completer dan ooit, wordt in het prachtige boek minutieus en rijkelijk voorzien van foto’s, prenten, illustraties en documenten in 240 bladzijden verteld. Het is meteen een standaardwerk geworden als bijzondere ode aan de familie Huygens van toen en het Hofwijck van nu.

Alle lof komt toe aan de auteurs Kees van der Leer (midden op de foto), de Voorburger die zich o.a. verdiept in de historie van oude buitens en Henk Boers (rechts) die als hortulanus verbonden is aan de historische tuinen van Het Muiderslot en Hofwijck. Mag het wellicht voor beide auteurs een Magnum Opus worden genoemd? Misschien niet helemaal want vele ‘bijdragende regels’ over het Hofwijck tussen 2011 en heden, kwamen van Peter van der Ploeg en Janelle Moerman, het trotse directieteam van Museum Hofwijck. Maar toch. En zie zo’n boek dan ook nog maar eens naar aller wens vorm te geven. Dat was bij Ronald Meekel van het Voorburgse bureau Same-d in vertrouwde handen.

Dankzij 19 grote en kleine sponsors kon o.a. dit publieksboek als Voorburgs erfgoed worden gemaakt. Die belangrijke financiële steun vertaalt zich in de lage en toegankelijke verkoopprijs. De kans is groot dat Sinterklaas en misschien later ook de Kerstman, even bij Hofwijck binnen wippen om dit fraaie ‘geschiedenisboek’ behorend bij Voorburg, als een vorstelijk cadeau te laten inpakken. Voorburg Insite komt in elk geval terug op dit boek vol wetenswaardigheden.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.