‘Spinozahuis’ Voorburg zet aan tot denken en doen

5 december – De uitschieter van de week op Voorburg Insite was het bericht over de ontdekking van het ‘Spinozahuis’ in de Kerkstraat. Daarop volgde een knaller in De Telegraaf. Historicus Kees van der Leer heeft het bewijs kunnen leveren dat de wijsgeer Spinoza lange tijd op nummer 37 gewoond heeft. Daarmee is een einde gekomen aan allerlei speculaties over zijn verblijfplaats nadat hij vanwege zijn vrijdenken, Amsterdam moest ontvluchten. En nu maar afwachten of en hoe de gemeente dit gaat oppakken als belangwekkend gegeven in de geschiedenis. Historie is hier niet altijd een geliefd onderwerp gebleken. Een herkansing? Hoe dan ook, met Spinoza hebben we er naast de Romeinen en Huygens een derde historische treffer van stevig kaliber bij.

Na de bekendmaking van het ‘Spinozahuis’ zoals  omschreven in het nieuwe boek Huygens’ Hofwijck werd het al drukker in de Kerkstraat. Er werd meteen gefilmd voor internet, hetgeen buurvrouw Ada Hoogendam aanzette tot enige onrust. Het was haar al eerder opgevallen dat er onlangs mannen met papieren onder hun armen pand nummer 37 bestudeerden. ‘Spinoza?’, zegt ze verschrikt, ‘Nooit van gehoord, maar als hier toeristen op gaan afkomen ga ik een kaarsenwinkeltje beginnen met Spinoza erop of andere souvenirs’. Dat kun je aan haar overlaten als dochter van een bekende handelaar in eieren.

Bloemenman De Leeuw doet van zijn kant mee met de introductie van een Voorburgse ‘Spinozatulp’, zoals hij met brede lach aangeeft. En het is niet uitgesloten dat het Movenpick hotel aan het Stationsplein inhaakt met een ‘Spinoza-arrangement’. We zullen zien. Dat geldt ook voor de gezamenlijke ondernemers en winkeliers. Misschien wel ergens dit jaar een heuse Spinozaweek met alle denkbare mogelijkheden. Wie weet. Kansen te over.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.