Kunstwerk vier keer verplaatst, nu verbannen in park

kunst-omzwachteld-dsc0323823 november – Het kunstwerk van de Poolse Dorota Buczkowska weet wat. De boombol van gevlochten draad, aangekocht bij 15 jaar stedenband, stond eerst aan het einde van de Herenstraat en werd verplaatst naast huize Swaensteyn. Totdat voorbijgangers zich er aan bezeerden. Er staken wat puntige draden uit. Dorota’s werk werd met rood lint omzwachteld om erger te voorkomen. De gemeente wilde niet aansprakelijk gesteld worden.

kunst-hoekje-dsc03389Waar zou het kunstwerk dan geen gevaar kunnen opleveren? Een lastige vraag maar die werd na enig ambtelijk onderzoek beantwoord: in het hoekje bij het voormalige kantoor bij Herenstraat 1. Wel veilig daar, niemand die er langs kon lopen. Prima dus. Totdat iemand vond dat je kunst niet in een verdomhoekje moet zetten. Haal het maar meer naar de straatkant, bedacht een kunstkenner en ja dat idee kreeg ruime bijval.

kunst-met-bankje-dsc01648Om te voorkomen dat voorbijgangers zich toch zouden verwonden werd afstand gecreëerd door rond de sokkel een groen haagje aan te leggen. Niemand die het kunstwerk dan snel zou kunnen aanraken. Er werd zelfs een modern bankje bij geplaatst. Dorota Buczkowska kon het niet mooier wensen. Helemaal mee eens. Tot het moment van evaluatie. Nee, daar op die drukke hoek van Rozenboomlaan en Herenstraat moet meer ruimte komen. En Dorota dan? Eens even verder kijken, misschien het bos in van park Vreugd en Rust.

kunst-in-park-dsc00351Wat vinden jullie? Ja, ideaal daar bij nader inzien, werd opnieuw door de gemeente geconcludeerd. Geen sterveling die daar in de buurt komt. Risicoloos dus. En zo werd de boombol met sokkel weer uitgegraven en tweehonderd meter verderop tussen de grote bomen ingegraven. Inclusief het haagje onderaan, want afstand houden blijft geboden bij dit kunstwerk dat ooit de eer te beurt viel om de Herenstraat te sieren. (Foto Ap de Heus).

buczkowska_dorota_770Dorota nam het toen zelf in ogenschouw en was apetrots. Inmiddels is de Poolse zo’n beetje wereldberoemd geworden. In veel grote steden van tal van landen heeft zij in vele vormen haar kunstzinnigheid de vrije loop gelaten. Wat nu als zij morgen nog eens naar Voorburg terugkomt en het verhaal hoort dat haar zo geliefde boombol na vijf gedwongen verplaatsingen tot in het bos verbannen werd?

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.