Wandeling Vreugd en Rust zoals Zocher het zag

5 september – Stichting ‘Mooi Voorburg’ vestigt de aandacht op de architectuur van park Vreugd en Rust. Om te beginnen zaterdag a.s. tijdens Open Monumentendag met een thema-wandeling in het park. Leidraad daarbij is een kaart uit 1917 die een van de bestuursleden in oude archieven ontdekte met daarop het oorspronkelijk ontwerp van landschapsarchitect Zocher. Hij behoort tot een van de drie generaties Zocher die in de 19e eeuw tientallen parken, buitenplaatsen en tuinen in Nederland ontwierpen. Deze parken, waaronder Vreugd en Rust, behoren tot de top in de landschapsarchitectuur.kaart IMG_8598

De wandeling verklaart het waarom van verhoudingen met water, gebogen lijnen, solitaire bomen en dichte bosschages. Tegelijk contrasten als open-gesloten, van licht-donker en van dichtbij-veraf, die tezamen resulteerden in het concept van het park. Dit ideale beeld in de 19e eeuw laat ‘Mooi Voorburg’ nu na 100 jaar opnieuw zien als interessante bijdrage aan herwaardering van het park. Ter oriëntatie; het ‘Heerenhuis’ links boven op de tekening is nu het pand waar een hotel-restaurant is gevestigd. De wandelingen door Park Vreugd en Rust beginnen om 11.30 uur en 13.45 uur vanaf de waterpomp hoek Herenstraat Van Schagenstraat.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.