Brandweer: Blus kleine brandjes zelf

27 december – Van de kerst racen we door naar oud en nieuw, het laatste traject om de marathon van 2015 te kunnen afsluiten. Oud en nieuw, wat staat ons behalve champagne en beste wensen te wachten aan vuurwerkbommen, overlast en ongelukken? Laten we er het beste van hopen. De brandweer is in elk geval op volle sterkte paraat. ‘We zijn de hele nacht druk in touw om op de honderden (brand)meldingen te reageren’, zegt de korpsleiding. ‘Bij het overgrote deel van deze meldingen gaat het vaak om kleine brandjes op straat die weliswaar overlast geven, maar geen gevaar voor schade of letsel opleveren. Deze brandjes zijn met een emmer water of zand zonder gevaar zelf te blussen’.

Alle meldingen krijgen op de meldkamer een ‘prioriteit’ mee, gebaseerd op beoordeling van ernst en omvang. De branden die ernstige gevolgen kunnen hebben, zoals branden in huis en autobranden, krijgen de hoogste prioriteit en worden als eerste aangepakt. De kleine brandjes op straat waarbij geen direct gevaar is voor de omgeving worden bij grote drukte als laatste afgehandeld. ‘Kijken of u een klein buitenbrandje zelf kunt blussen’, vraagt de brandweer. ‘Een kerstboom die midden op straat ligt en niet in de buurt van een auto, een vuilnisbak of straatmeubilair kunt u met een emmer water of zand – zonder gevaar zelf blussen. Blijf uit de rook en bel bij twijfel altijd 1-1-2’.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.