Belastingaanslag voor hobbelpaard bij bloemenwinkel

11/12 – De gemeente haalt aan belastingen binnen wat zij maar kan binnenhalen. Ook bij winkeliers in nood zoals die in het Oude Centrum waar voor een aantal ondernemers te weinig mensen passeren om het hoofd boven water te houden. We schreven al eerder over de moeilijkheden die veel middenstanders in het Beschermde Dorpsgezicht plagen. En mocht je al als winkelier de zaak en de Herenstraat extra willen opfleuren, zoals bloemist Aad de Leeuw, waak dan voor de gemeentelijke belastingambtenaar die uit is op de precarioheffing. Alles wat de winkelier op gemeentegrond uitstalt of er boven heeft hangen betekent kassa voor de gemeente. Zo kreeg de bloemist dezer dagen een rekening van de gemeente voor o.a. enkele tafeltjes met kerststukjes die voor zijn winkel staan. De ‘schouwende belastingambtenaar’ noteert ijverig per winkel wat hij ziet en slaat de eigenaar daar dik voor aan. Dat kan oplopen tot wel 800 euro per jaar. Zelfs voor een vriendelijk houten hobbelpaard van zijn zoon, dat attractief voor de winkel staat, ontkomt niet aan de precarioheffing en wordt zelfs op de rekening apart vermeld. Belasting betalen voor een hobbelpaard voor de deur, kan het nog gekker? Als gemeente zou je een hobbelpaard toch niet als object willen zien als een lucratieve bron van inkomsten. Ja hoor, in Voorburg wel. De helpende hand van de gemeente aan een winkelgebied in nood zou beter zijn en ontheffing te verlenen voor zaken als hobbelpaarden en daarmee de kosten voor ondernemers te reduceren. Bloemist De Leeuw houdt zijn hobbelpaard voortaan maar liever binnen, onttrokken aan het oog van de belastingman. Is dit beleid? Kom op beste wethouder financien, dit willen we toch niet?

Reactie van Hans Blankespoor: ‘De gemeente kan beter precarioheffing opleggen aan vele inwoners van de gemeente die de struiken en bomen in hun voortuin zo breeduit laten groeien dat de halve stoep hierdoor wordt ingenomen. ’s Avonds loop je met je snufferd tegen de takken aan en haal je je kleding open aan de overhangende takken’.

Reactie van Ben van Vliet (Gemeente): ‘Iedereen die (openbare) gemeentegrond gebruikt betaalt hiervoor. Deze precariobelasting wordt geheven per vierkante meter. De bloemenwinkel is aangeslagen voor het aantal vierkante meters waarop goederen staan uitgestald; in dit geval gaat het om 10 vierkante meter. Verschillende belastingplichtigen wilden op de aanslag een specificatie van de voorwerpen waarvoor de precariobelasting werd geheven. Dat hebben wij voor 2012 voor alle belastingplichtigen gedaan. In het geval van de bloemenwinkel maakte het hobbelpaard deel uit van de uitstallingswaren’.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.