Beste wensen? Een ophaalbrug met elektronisch oog!

20 december – Wat kun je zoal wensen aan het einde van het jaar? Natuurlijk alle individuele voorspoed en geluk van deur tot deur maar zie het eens wat ruimer. Bijvoorbeeld dat het goed gaat met ons aller Voorburg (hoe dan?!), dat we in maart een nieuwe gemeenteraad krijgen die ons minder teleurstelt dan nu het geval is, maar juist inspireert en aanmoedigt, dat de ondernemers in het oude centrum er weer bovenop komen, dat we onze hand minder op de knip hoeven te houden, dat de politie met alle middelen en vernuft criminelen een stapje voor is en dat een levendige burgerij Voorburg uitroept tot de beste woonplaats in het land o.a. met kwiek en soepel bewegende ophaalbruggen. Lees verder.

Want dat hoor je weggebruikers denken als ze het dorp (Kerkstraat) in willen maar verplicht worden te onthaasten als de Kerkbrug open gaat. We zagen hier een klein bootje aankomen dat best onder de brug door had kunnen varen ware het niet dat een antenne op de stuurhut enkele centimeters uitstak en de brug dus open moest. We horen een waarschuwend belletje, rode lampen springen aan, rood-witte hekjes sluiten zich, wachten en daar gaat de brug met een slakkengang omhoog. Niet een klein beetje voor die benodigde antenne-centimeters, nee maar totaal verticaal alsof een zeewaardig jacht de ruimte moet hebben. Lees verder.

Het bootje vaart al lang ter hoogte van het viaduct van de Utrechtsebaan (zie foto) als de hoogste stand van de brug bereikt wordt. Weer even wachten tot het mechanisme omschakelt en de brug weer tergend langzaam terug komt. Het bootje is inmiddels ter hoogte van Hofwijck (!) als de brug weer de horizontale stand bereikt. Weer even wachten op het belletje, de rode lichten gaan uit en de hekjes openen zich weer. De weg is vrij en fietsers lijken een wedstrijd te beginnen wie als eerste de brug over is.

De brugwachter van weleer had dit klusje met de juiste maat en timmermansoog in een mum van tijd geklaard, maar nu enkele jaren geleden de elektrische bediening werd geïntroduceerd moeten we eraan geloven. Het zou zomaar een wens kunnen zijn om de huidige bediening zo in te stellen dat de brug een tandje vlotter open en dicht gaat of zo wordt ingesteld dat een elektronisch oog waarneemt dat voor de centimeters van die antenne slechts een tiende van de wachttijd nodig is. We vliegen met nanotechnologie naar Mars, dus het installeren van zo’n elektronisch oog kan het probleem in 2014 niet zijn. Dan werkt techniek mee, niet tegen.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.