Nieuw College B&W kwetsbaarder van binnenuit

20 december – De kans is groot dat het college van B&W uit vier wethouders gaat bestaan in plaats van drie toen de VVD er nog bij hoorde. Nu wordt geadviseerd om naast de zittende partijen GBLV en D66 ook PvdA en GroenLinks (GL) een wethouder te laten leveren. Moet GL er echt bij? Het kan bijna niet anders, zegt GBLV, want zonder GL hebben GBLV, D66 en PvdA 18 van de 35 raadsleden. Dat is krap aan bij een stemming en vormt een risico. Met de 3 van GL erbij zit de coalitie sterker in het zadel en is minder kwetsbaar, maar dat vraagt wel weer een tol. Wikkend en wegend is het daarom niet overdreven te zeggen dat een nieuw college inclusief GL, van politieke kleur verschiet waar niet iedereen (de GBLV-kiezer voorop) op wacht.

Dit roept vragen op want de GBLV heeft als oppositiepartij altijd gepleit voor maximaal 3 wethouders; genoeg voor deze gemeente. GBLV wordt nu echter gedwongen te buigen en eerdere principes te versoepelen. We weten dat water bij de wijn de wijn er niet beter op maakt. GBLV krijgt als grootste partij minder vrijheid van handelen en zal zich inschikkelijker moeten gaan opstellen dan voorzien. Zeker nu twee, zo niet drie linkse partijen mede het college gaan vormen. Het lijkt een beetje op het paard van Troje dat binnengehaald wordt. We zullen zien of de koers van GBLV acceptabel blijft voor D66, PvdA en (als het door gaat) GL.

Een vierde wethouder is trouwens ook een dure grap. Een wethouder kost de gemeente als werkgever jaarlijks snel gerekend 130.000 euro. Dat is circa 500.000 euro voor de hele collegeperiode bij elkaar. Mocht een vierde wethouder er na de volgende verkiezingen weer uitvliegen dan komt er nog aan verplichting een paar honderdduizend euro wachtgeld bij. Zoals nu geldt voor de vertrokken VVD-wethouder Mijdam. Alles bij elkaar heel veel en duur extra geld bij de vorming van het nieuwe college. Het is de consequentie van de breuk met de VVD.

Nog even los van de financiën weten we nog niet welke eisen GL gaat stellen om onverwacht bij de coalitie te mogen gaan horen. Eisen die er toe doen! De partij moet immers wel wat in de melk te brokkelen gaan krijgen, of dat nu wel of niet past in het programma van GBLV. Het blijft nog even strategoën. Het mooiste zou zijn als GL gewoon als oppositiepartij voortgaat en de coalitie flink onder vuur kan blijven nemen. Met GL in een college gaan we die kwaliteit missen. Partijen als VVD en CDA zullen zich extra moeten inzetten om een degelijke oppositie te voeren. Maar GL ruikt het geboden pluche en dat biedt een mooie kans om groene ideeën te realiseren.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.