Huize Swaensteyn schittert weer op lichtjesavond

21 december – Na lange tijd zal Huize Swaensteyn op kerstavond weer een feeërieke bezienswaardigheid zijn met honderden lichtjes achter de ramen. Niet alleen bij de onderste vensters maar nu ook op de hoger gelegen raampartijen waar het de laatste jaren ongezellig donker bleef. Veel bezoekers namen dat de gemeente kwalijk. Op lichtjesavond laat je niet verstek gaan, zo vindt men, en zeker niet met dit gemeentelijke pand in het centrum.

Voorburg Insite maakte onlangs melding van deze treurigheid. Het jaarlijkse evenement in de Herenstraat en omgeving, waar duizenden mensen tussen 17.00 en 21.00 uur op afkomen, kan immers alleen slagen als iedereen meedoet. Dit bericht werd meteen opgepakt door GBLV/Gemeentebelangen. Nagegaan werd waarom Swaensteyn er op lichtjesavond zo karig afkwam. Het bleek vooral een bemanningsprobleem te zijn dat de gemeente niet wenste op te lossen. In het verre verleden vond de bodedienst het plaatsen en weer opruimen van de kaarsjes op alle etages als een vanzelfsprekendheid. Dat deed je voor het dorp en werd gewaardeerd. Na de fusie met Leidschendam verdween deze aandacht voor deze traditie in Voorburg grotendeels.

Dat vroeg om ingrijpen en raadslid Marien van Wijk (GBLV) werd op ‘deze zaak gezet’ en voerde ambtelijk overleg. Inmiddels verklaarde oud-voorzitter Ekke Rietema van ‘Mooi Voorburg’ zich bereid om vermeende technische problemen met vensterbanken op te lossen, alsmede het ‘bemanningsprobleem’ voor het plaatsen en verwijderen van de lichtjes. Ook Patrick van Kuijen, voorzitter van het Ondernemersfonds, schaarde zich meteen achter dit ‘herstelplan’ vanwege de grote promotionele waarde die van lichtjesavond voor historisch Voorburg uitgaat. Woensdag zal iedereen kunnen zien hoe Swaensteyn vanaf 17.00 uur zal schitteren zoals het hoort. De twee foto’s zijn vanuit Huize Swaensteyn gemaakt met een blik op de Herenstraat.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.