Eerste Voorburgse Koppeltoernooi biljarten is in de maak

31/12 – Biljarters in Voorburg opgelet en hou de keu paraat. De biljartzaal in Dienstencentrum De Driesprong wordt in 2012 het episch centrum van het eerste Voorburgse Koppeltoernooi. De voorbereidingen komen op gang en de harde wijkkern van Voorburgse biljarters is al op dreef. Hoewel het biljartspel doorgaans in grote rust en stilte plaatsvindt, is het soms onvermijdelijk dat tussen de stoten door enige vriendschappelijke discussie oplaait zoals de foto laat zien. Het koppeltoernooi zou ook wel eens het Babyboomtoernooi genoemd kunnen worden want het is kenners niet ontgaan dat een aanstormende generatie babyboomers het spel herontdekt.

Maar ook de jongeren en misschien minder bedrevenen zijn van harte welkom op het toernooi dat in het voorjaar gehouden wordt. ‘De eerste deelnemers hebben zich al gemeld’, zegt leermeester Aad van den Hout. ‘Als je haar maar netjes zit’. Hij weet dat het biljartspel al rond 1500 gespeeld werd, eerst als buitenbezigheid op de grond, later als binnenspel op de tafel. Zonnekoning Lodewijk XIV was ook een enthousiast biljarter. Goede biljarters werden door hem tot minister benoemd. De bloeitijd onder de burgerij kwam toen het een echte kroegsport werd.

Pomerans was een revolutionaire vinding en het begin van carambolebiljarten
‘In 1823 zag een revolutionaire vinding het daglicht’, weet Van den Hout. ‘Dat was de pomerans, het stukje leer voorop de keu waarmee effect gegeven wordt aan de ballen. Dat was toen de belangrijkste aanzet tot het carambolebiljarten’. Hoe het allemaal ook zij, het eerste ruim opgezette Voorburgse Koppeltoernooi in De Driesprong komt er aan. Een aardig sportief initiatief. Doe mee!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.