Gemeente ‘ontdekt’ iconische betekenis Spinoza

15 december – Het ziet er steeds meer naar uit dat de filosoof Baruch Spinoza (foto van acteur in film ‘Spinoza’) als voormalig inwoner van Voorburg een veel grotere plaats krijgt toegedicht in ons culturele erfgoed dan tot onlangs voor mogelijk gehouden werd. Naast het Romeinse Forum Hadriani en de familie Huygens op Hofwijck ziet de gemeente nu ook een prominente rol weggelegd voor het verhaal van en rond de wereldvermaarde Spinoza (1632-1677). Waar in het verleden geen college van B&W zich nauwelijks of niet voor deze uit Amsterdam verbannen vrijdenker interesseerde, zien we nu dat de iconische betekenis van Spinoza in het Voorburgse erfgoed van gemeentewege wordt onderkend en ineens concreet vorm krijgt. Velen kijken belangstellend mee.

Het begon amper twee weken geleden met de historische ontdekking dat het huis van Spinoza aan de Kerkstraat 37 stond en waar hij circa 7 jaar woonde. Weet dat maar eens na honderden jaren zorgvuldig te achterhalen. Die eer komt toe aan Voorburgs’ historisch speurder Kees van der Leer die zijn bijzondere vondst als mede-auteur beschrijft in zijn pas uitgekomen boek Huygens’ Hofwijck. Spinoza was ook goed in lenzen slijpen en dat bracht hem bij Christiaan Huygens met wie bevriend raakte. De grote aandacht die de ontdekking begin van deze maand kreeg ontging wethouder Frank Rozenberg niet en zette hem in beweging. Hij ziet allerlei mogelijkheden om als pleitbezorger het verhaal van Spinoza ook ten gunste van de gemeente goed te laten uitpakken.

Gisteren bezocht hij al het ‘Spinozahuis’ samen met hoofdambtenaar M. van Haersma Buma (beleidsmedewerker Cultureel Erfgoed) en auteur Kees van der Leer. De huidige bewoner C. Monteri (links op de foto) bood alle gastvrijheid en leidde het gezelschap rond. Hij heeft er geen enkele moeite mee dat op zijn fraaie pand een gedenkplaat wordt aangebracht dat naar oud-bewoner Spinoza verwijst. Stichting ‘Mooi Voorburg’ heeft inmiddels aangeboden de kosten van zo iets voor haar rekening te willen nemen. Intussen ontvouwen zich meer ideeën, zoals het maken van een Voorburgse Spinoza-route, een tentoonstelling over hem, een boek en de oprichting van een Spinoza Comité. Ook het Ondernemersfonds ziet kansen om Spinoza in enkele honderden etalages in het Oude Centrum onder de aandacht te brengen.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.